Elengedés módszertana

Az Elengedés Módszertana ősi bölcsességben gyökerezik, a mai világ igényeihez és tempójához igazítva. Egyszerű. Gyengéd, nem kell traumatikus élményeket újraélni. Az elengedett érzelmek után csak megkönnyebbülés érezhető.

Azt tanultuk, hogy amit érzünk, különösen ha negatív érzelem, próbáljuk meg elkerülni, amennyire csak lehet. Ez olyan mélyen beidegződött, hogy sokszor mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ne érezzük azt, amit már amúgy is érzünk. Erre időközben jött néhány „találmány”, hogy elnyomjuk mindenféle figyelemeltereléssel vagy bármilyen függőséggel. Ennek az ellenkezője is jellemző, amikor kiadják magukból az érzelmeket – általában rosszkor, rossz helyen.

Erre egy példa a munkahelyen felgyülemlett feszültség – mivel a főnökünkkel szemben nem viselkedhetünk úgy, ahogy szeretnénk – a munka után vagy valamivel „érzéstelenítve” lesz, vagy a másik esetben a család nyakába szakad. Az egyik sem old meg semmit. Igazából csak ront a helyzeten. Mindkettő helyzetben megmarad a feszültség.

Az negatív érzelmeket azért érdemes elengedni, mert amíg jelen vannak, a legváratlanabb helyzetekben bukkannak fel, akár úgy, hogy nem is vesszük észre. Ezekben a pillanatokban pedig olyan döntéseket hozunk, amikor – bár a kellemetlen érzelmet valahogy „letudjuk”, de nem az életünk építése, jobbá tétele felé mutat.

Biztos mindenkivel fordult már elő olyan helyzet, amikor egy helyzetben úgy reagált, amit később megbánt. Mert úgy érezte, hogy nincs más választása. Pedig lehetséges az is, hogy az ilyen helyzetekben már nem kavarodnak fel az érzelmek és így egyszerűen csak kiválasztjuk, hogy hogyan reagáljunk. Nincs benne dráma.

Az alaptermészetünk az öröm. Az összegyűjtött negatív érzelmek rányomják a bélyegüket az hangulatunkra, az egész élethez való hozzáállásunkra. Az elengedés hatására, mivel terhek engedődnek el, egyre könnyedebbé válhatunk.

Nem az érzelemmentesség a cél, hanem az, hogy ne az érzelmek befolyásolják a döntéseinket, viselkedésünket. Hogy szabadon választhassunk mindent, amit szeretnénk az életünkben.

Az elengedés folyamata rendkívül egyszerű. A „témák” mögött húzódó érzelmeket megvizsgálva, tudatossá tesszük azokat. Ahogy tudatossá vált, nem akar a testünkben maradni, mert tudja magától, hogy kívül tágasabb.

Van olyan helyzet, amikor perceken belül teljesen megváltozik az, amit valamilyen témával kapcsolatban érzünk, és vannak témák, amivel kapcsolatban az elengedést többször el kell végezni, mert a történetekben, témákban az érzelmek a hagyma héjához hasonlóan rétegesen egymásra épülnek. Egy biztos, hogy ami el lett engedve, az nem tér vissza.

Ahhoz, hogy az érzelmeket elnyomjuk, vagy elkerüljük, rengeteg energia kell. Ahogy ezek az érzelmek elengedésre kerülnek, az az energia is felszabadul, ami a benntartásukhoz kellett, ezen túl több energiával rendelkezik, mert könnyebben részt tud venni az élet áramlásában.

Amikor próbálunk érzésektől megszabadulni, hogy távol tartsuk magunktól, azok még jobban, ragaszkodnak hozzánk. Minél jobban erőlködünk, annál erősebben kapaszkodnak. Mindez azért történik, mert a küzdelemmel még több energiát adunk annak, ami mindezt fenntartja. Az elengedés nem küzdelem. Épp ellenkezőleg. A megengedésből ered.

Mit kaphatunk ettől a módszertől?
– Pozitívabb világszemlélet
– Több öröm
– Kevesebb stressz
– Békésebb alaphangulat – elérhető elengedéssel a megingathatatlan béke is
– Stresszhelyzetekben megmarad a nyugalom
– Energikusabbá válunk
– Segít a függőségek leküzdésében
– Segít a önbecsülésünk visszaszerzésében
– Jobban érezzük magunkat a bőrünkben
– Segít fizikai betegségekből való felgyógyulásban

A múltban történteken nem tudunk változtatni, viszont azon igen, hogy mit érzünk ezekkel kapcsolatban. Ha a mögöttes érzelmeket el tudjuk engedni, az egész történet más megvilágításba kerül. Sokszor előfordult, hogy fájdalmas emlék pár perc alatt szeretettel teli emlékké vált.