Tünetek, betegségek – hogyan segít ilyenkor az elengedés?

Amikor valamilyen tünet jelenik meg, esetleg betegség, észrevehető, hogy minél inkább szeretnénk megszabadulni tőle, annál jobban szenvedünk. – Az igazi szenvedést a tünettel kapcsolatos érzelmek okozzák.

teddy-242885_640Például megjelenik a félelem amikor belázasodik valaki. A félelem attól, hogy valami ismeretlen dolog történik a testével, ami felett esetleg nincs hatalma, vagy esetleg hogy nem fog tudni helytállni a munkahelyén, ami még ezer további kérdést vet fel. Ilyenkor beindul a küzdelem. Küzdünk a valóság, a felmerülő érzelmek és gondolatok ellen. Persze, hogy szeretnénk változtatni, de a görcsös küzdelem legtöbbször csak olaj a tűzre.

Sok történetet hallottunk olyan komoly betegekről akik „megküzdöttek” a betegségeikkel, de az első lépésük mindig a helyzet elfogadása volt, és nem a valósággal szembeni küzdelem. A helyzet elfogadása nem passzivitásba vonulást jelent, hanem a helyzet elismerését, azt, hogy „igen, ez történik most”.

Most pedig következzen a jó hír, hogy a tünetek mögötti érzelmeket el lehet engedni és a tapasztalatom, hogy legtöbbször legalább enyhülnek a tünetek, amint ezeket az érzelmeket elengedtük.

Egy egyszerű gyakorlattal megmutatom, hogy hogyan működik ez a gyakorlatban:

1. Gondolj a tünetre, amivel kapcsolatban szeretnéd jobban érezni magad.
2. Érezd, amit érzel. Csak engedd meg, hogy jelen legyen az érzés, fordulj szeretettel felé, bármi is legyen az anélkül, hogy fejben kommentálnád vagy címkéket aggatnál rá, hogy jó vagy rossz.
3. Figyeld meg, hogy mennyire nem akarod érezni azt az érzést. Csak figyeld, bármilyen belső párbeszéd nélkül.
4. Érzékelhetsz változást, például hogy megkönnyebbülsz. Ha szükségét érzed, ismételd meg a gyakorlatot többször.