Elkerülés

Találkoztál már az elkerüléssel? Amikor valamit be kellene fejezni, de valahogy minden más érdekesebb abban a pillanatban, mint maga a feladat? Mindig kicsúszol a határidőből? Mit lehet ellene tenni?

stress-540820_640Biztos megfigyelted már másokon és saját magadon is, hogy vannak olyan témák, amiket „jobb nem piszkálni”, amik ha előkerülnek, kellemetlenül érzed magad vagy akár fizikai fájdalmat is érezhetsz. Ez szinte mindig azt jelenti, hogy a témával kapcsolatban van mémi ellenállás, vagyis az idegrendszered szeretne minél távolabb tudni a felhozott témától.

Érezheted úgy is, hogy ilyenkor dühös leszel, vagy legszívesebben elmenekülnél, esetleg „lefagysz”, ezek mind tanult reakciók a veszélyhelyzet elkerülésére. A lefagyás megélhető úgy is, hogy „nem létezem, szellemileg kivonulok a helyzetből”.

Az idegrendszer egy hihetetlen hatékony „gépezet”, aminek az alapfeladata, hogy megvédjen téged, mint testet. Évek, évtizedek során tanulhatta meg mindazt az információt, ami néha igaz volt, néha pedig nem, de mindig igazként kezelve. Nem tett különbséget köztük. Idővel néha előkerül egy-két ilyen hiedelem, amiről bebizonyosodik, hogy mégsem igaz.

Ha ezeket a sorokat olvasod, akkor több mint valószínű, hogy az idegrendszered jól teljesített, hiszen megvédett. Ezért akár köszönetet is mondhatsz neki. Viszont azt is tudnod kell, hogy ez a védelem az, ami sokszor megvédett téged attól, amit szerettél volna elérni.

Az elkerülés is egy ilyen védelmi mechanizmus. Ezek a mechanizmusok viszont csak akkor működnek, amikor nem figyelsz arra, ami körülvesz, hanem vagy a gondolataidban vagy elmerülve, vagy pedig egy félálomszerű állapotban vagy. Ilyenkor kell valaki, vagy valami, hogy vigyázzon rád.

A megoldás az, hogy amikor észreveszed, hogy mással foglalkozol, egyszerűen figyelj befelé a testedbe és figyeld meg az érzést, vagy testi érzetet, ami lehet például egy összehúzódás, vagy egy feszülésérzet. Ahelyett, hogy elkezdenél vele küzdeni, és megpróbálnál megszabadulni tőle, egyszerűen csak figyeld meg. Ne elemezd, ne agyalj rajta, csak „nézz rá”.

Ennek az az értelme, hogy amikor figyelsz, az idegrendszered lekapcsol az önvédelmi módból, hiszen ha figyelsz, nem kell folyamatosan veszélyt keresnie. Ahogy figyeled az érzést, az lassan szertefoszlik. Ez minden érzéssel, érzelemmel működik, de fontos, hogy ítélkezés és mindenféle belső monológ nélkül figyeld.

Némi gyakorlás szükséges, de percről-percre egyre könnyebb lesz és egyre könnyebben fókuszálsz.