Mi az, amit érzel?

A negatív érzelmek elengedésben segít, ha meg tudod határozni, meg tudod nevezni, hogy mit érzel.

Mivel az elengedés gyakorlatok lényege az, hogy szembesülünk az éppen aktuális érzéseinkkel és megvizsgáljuk, hogyan viszonyulunk hozzájuk, sokat segít, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit is érzünk pontosan.

monkey-236864_640Például gyakori, hogy félelmet, haragot, vagy frusztrációt érzel, de azt elsőre nem tudod megfogalmazni, hogy mit pontosan. Sokszor csak annyit tudunk, hogy valami kellemetlent érzünk. Valami rosszat, amitől megszabadulnánk, lehetőleg most azonnal. Ahogy ránézel az érzésre, egyre tisztábban láthatod, hogy mi is az valójában. Az már önmagában egy feloldás lehet, amikor megérted, hogy mit is érzel.

Szerencsére nincs mindig szükség arra, hogy pontosan megfogalmazzuk, hogy mi is az, amit érzünk, de idővel megszokottá válik, és egyre gyakrabban tudjuk meghatározni. Akár napok alatt kialakul egy talán addig ismeretlen képesség, hogy tisztában leszünk azzal, hogy mit érzünk, mi zajlik bennünk. Ez azért is fontos, mert a világ felé is másképp reagálunk, ha nem csak „rosszul érezzük magunkat”, hanem pontosan meg tudjuk fogalmazni, hogy „ez a dolog például félelmetes számunkra”, vagy esetleg szégyenteljes.

Volt egy ügyfelem, aki amikor megértette, hogy az a sokféle intenzív negatív érzelem, amit érez magában igazából a szégyenérzés volt. Ahogy megfigyelte, rádöbbent, hogy nem is volt oka rá, hogy szégyellje magát, egyszerűen egy zavaros helyzetben egy utalást magára vett. Mivel nem volt tisztában az érzéseivel, nem is tudott kigabalyodni belőle. Még néhány elengedő gyakorlatot kellett elvégezni és a találkozó végére teljesen elengedte az érzést és a történtek is helyükre kerültek a gondolataiban.

Ahogy egyre inkább tisztában vagyunk a belső világunkkal, úgy megváltoznak az emberi kapcsolatok is. Sokkal tisztábbá válik a kommunikáció, és ahelyett, hogy csak egyfajta feszültséget éreznénk – megoldás nélkül – már tisztában lehetünk azzal, hogy mi a probléma, és még ha nem is tudjuk rá a megoldást, legalább ki tudjuk fejezni, ami segíthet a megoldásban.

Ez az érzelmi intelligencia része.

Az, hogy meg tudod fogalmazni, mi az, amit érzel, az elengedéshez vezető út egyik lépése.

Azt, hogy hogyan oldhatod a negatív érzelmeket, és hogyan kezelheted őket a mindennapokben, és még sok az életedet megkönnyítő módszeren túl egy használati utasítást kapsz az érzelmeidhez – megtanulhatod az Elengedés Módszertana tanfolyamon:
http://www.tobbminttudat.hu/tanfolyam/elengedes-modszertana-tanfolyam-2/