Leszokni? Hogyan?

Mindannyian találkoztunk már a függőséggel, saját magunk, vagy mások esetében. De hogyan lehet leszokni valamiről, megszabadulni tőle?

cigarette-1533104_640A leszokást, mint olyat nem tartom célszerűnek, mert magában foglalja az elképzelést, hogy egy hosszú, szenvedéssel, küzdelemmel teli folyamat, ami nem is biztos, hogy megéri.

Inkább valaminek az abbahagyásában hiszek. Abban nincs folyamat, küzdelem, szenvedés. Mi lenne, ha egyszer csak úgy döntenél, hogy…

Abbahagyod?

Egy döntés kérdése az egész.

A döntés nem valami olyasmi, amit visszacsinálhatunk ebben a témakörben. Inkább valami olyasmi, mint amikor felszállunk egy tengerjáró vagy még jobb – űrhajóra, ami elindul és hosszú ideig nem tér vissza. Amikor egyik lábunk itt van, a másik meg ott, akkor még nincs eldöntve semmi.

Szenvedést az okoz, hogy nem született igazi döntés. Valahol maradt egy kiskapu. A külvilág felé persze sziklaszilárd az elhatározás, csak belül nagy bizonytalanság.

Apropó bizonytalanság. Mi van, ha a függőségek csupán a biztonság érzetét keltik. Ragaszkodunk hozzájuk, pedig nem adják meg azt, amit hiszünk róluk.

Mi van, ha a megoldás – valaminek az abbahagyása egy új, részben ismeretlen helyzetet teremt, amikor új szemmel láthatjuk a világot. Szó szerint. Olyan részletek, gondolatok, látványok kerülnek elő, vehetők észre, amik azelőtt beleolvadtak a biztonság szürkeségébe.

Legyen egy kaland.

Többen a dohányzást évtizedes karrier után abbahagyva arról számoltak be, hogy igaz, furán érezték magukat egy pár napig (ezek lehetnek az elvonási tünetek), az történt ugyanis, hogy a felszabadult idővel nem tudtak hirtelen mit kezdeni. Persze ez igazi gondot nem okozott, csak meglepő volt.

Önmagában nehéznek tűnhet, hogy csak úgy döntsön valaki, és tartsa is magát hozzá, de éppen ebben tud segíteni az elengedés, mégpedig úgy, hogy megszabadulhatunk minden olyan érzelemtől, gondolattól, hiedelemtől (például, hogy nem vagyunk elég jók), ami fenntartja a függőséget.

Azt, hogy hogyan válhatsz szabaddá és még sok az életedet megkönnyítő módszeren túl egy használati utasítást kapsz az érzelmeidhez – mindezt megtanulhatod az Elengedés Módszertana tanfolyamon:
http://www.tobbminttudat.hu/tanfolyam/elengedes-modszertana-tanfolyam-2/