fülzúgás

A fülzúgás lelki okai

A fül a külvilággal való kapcsolat, de sokan nem tudják, hogy az önmagaddal való kapcsolatot is képviseli. Sokakat érint a fülzúgás, tinnitus.

Amikor a kisgyereknek rendszeresen fülgyulladása, fülfájása van, akkor valamit nem akar meghallani a külvilágból. Leginkább a szülői állításokat, utasításokat nem.

Én magam is sokat szenvedtem fülproblémákkal. Egész gyerekkoromat végigkísérte a fülfájás, a csökkent hallás – egyik fülemre alig hallottam. Folyamatos fülzúgás, ami annyira zavart, hogy folyamatosan kellett valami külső hangforrás, valami zaj. Azért, hogy a sípolás ne legyen olyan hangos a csöndben, hanem inkább beleolvadjon a környező zajba.

Fontos, hogy a hallás fizikai szinten is több részből tevődik össze, hiszen maga a fül a külső és a belső részeivel csak a történet egyik fele. A másik fele az idegrendszer, az agy területén működik, amiről első kézből tudhatjuk, hogy befolyásolják az érzelmek.

Egész életemben érdekelt a zene, és a fülproblémák, a fülzúgás pont ezért érdekes, hiszen nem érezhettem ezen a téren teljes értékűnek magam.

Végzettségem szerint hangmester – hangtechnikus is vagyok, amit azért fontos számomra, mert bizonyos szempontból állást foglaltam azzal kapcsolatban, amit szeretek. Hogy akkor is megcsinálom, ha nem ideálisak a feltételek. A hallásvizsgálatnál a doktornő komolyan megkérdezte, hogy lövészeten voltam-e, mert annyira nincsenek rendben az eredmények.

Azóta sokat változtak a dolgok jó irányba, hiszen hajlandóvá váltam szembenézni azokkal a problémákkal, és hordozott terhekkel, amik befolyásolták a hallásomat. Nemcsak jobban hallok, hanem fejlesztem is a hallásomat – „tanulok hallani”, aminek a következtében eddig nem hallott részleteket veszek észre, és hallom az arányokat, ami a zenével kapcsolatban elég fontos.

Amikor azt mondják, hogy nem javulhat, az sok esetben nem igaz. Hiába próbálják alátámasztani azzal, hogy a halláshoz szükséges fizikai feltételek idővel csak romlanak, de aki igazán ért hozzá, az tudja, hogy ez nem mindig igaz. A hallás sokkal összetettebb annál.

Már csak azért sem, mert az idegrendszerünk is hatással van a fülünkre. Aki hangosan hallgatott már zenét egy ideig, az ismeri azt az effektust, amikor „ökölbe szorul a füle”. Ez a fülben lévő egyik izom hatása, ami letompítja a belső fülbe érkező hang hatását, hogy megvédje azt a sérüléstől.

Ha már tudjuk azt, hogy a fülre, mint fizikai szervre hatással van az idegrendszer, olyan nehéz elképzelni, hogy az érzelmek is hatással vannak rá?

Amikor az ember felnő, akkor már inkább a belső hangokra kellene hallgatnia, de ha még mindig bekapcsol a gyermekkori megfelelési vágy, akkor nem tud odafigyelni arra, ami belül zajlik.

Valóban nehéz dolog befelé figyelni: az elképzeléseinkről a vágyainkra, az érzéseinkre!

A fülzúgás zavart okoz a belsőnkben, a lélek nem tudja hogy kire, vagy mire hallgasson. Nem mer bekapcsolni az útmutatónk. Valamit kívülről vár a lelkünk, amit már belülről kéne éreznünk, meghallanunk!

Amikor már kialakult ez a tartós probléma, olyankor a legjobb dolog amit tehetünk, hogy azokat az energia területeket áramoltatjuk, amelyek segítik helyreállítani a súgógépünk működését.

Gyere el, az idei utolsó két napos Éltető Áramlat tanfolyamomra és megtanítom neked azokat a fogásokat, amelyekkel akár megszüntethetsz egy tartós fájdalmat, vagy lehúzhatod a gyermeked lázát, esetleg javíthatsz a depresszív állapotodon. Vagy a füled állapotán.

Ha megkeresel, megtanítalak azokra az önkezelő technikákra, amelyekkel felpörgetheted az életed. Ha hajlandó vagy több időt is rászánni, akkor egy két napos tanfolyamon megtanulhatod az egész szervezetet egészségesen működtetni. Vagy szeretteid, családtagjaid problémáin segíteni.

Az idén még egy Éltető Áramlat tanfolyamot tartok:
2019 november 9-10-én.

A tanfolyam részleteiről itt olvashatsz.

A módszerről bővebben pedig itt.