Tisztánlátók, akik most nem látnak tisztán

Ez nem a tisztánlátók ellen szól, hanem azokról, akik vezetők, akiknek a szavain mások csüngenek, és néha egyértelmű álhíreket és torz értékrendeket közvetítenek. Ilyen hogy fordulhat elő?

tisztánlátókUtóbbi időben érzékelhető egy tendencia, miszerint rengeteg olyan weboldal van (és a tv), ahonnan özönlenek az álhírek. Ennek a miértje most nem fontos, mondhatjuk, hogy minél több ember véleményét szeretnék egy bizonyos irányba terelni, vagy az igazi tudatosságot leszerelni.

Félelmet (ezen keresztül dühöt), bizonytalanságot vagy kételyt váltanak ki. Sokszor becsomagolva valami cukormázba. Ez nem egy magasabb rendű irány. Egy alapvető trükk, ha egy hazugságot valami igazságba csomagolnak, az emberek összezavarodnak és inkább elfogadják a hazugságot igazként.

Jó néhány tisztánlátó van abban a hitben, hogy a tudása abszolút. Ezért nem veszi észre, hogy a világban zajló történetek „elhangolják az antennáját”. Amikor egy országban elég sokan elég nagy hangerővel ismételgetik ugyanazokat a hülyeségeket, mások is érzékelni fogják valamilyen szinten.

Azok a tisztánlátók, akik nem teszik fel maguknak minden alkalommal a kérdést, hogy honnan jön az információ, akár más emberek hülyeségeit is közvetíthetik.

Néhány szempont, ami segíthet tisztábban látni:

Aki magasabb szintről, vagy nagyobb látómezővel látja a világot, nem fog politikával kapcsolatos (ál)információkat közvetíteni.

Félelmet, dühöt, tehetetlenség érzést kelt? Biztos, hogy nem a jó szándék vezérli.

A különbségek alapján szétválaszt vagy inkább a hasonlóság alapján összeköt? Nem népcsoportok hanem az egész emberiség szintjén.

Emberi értékrendet terjeszt? Úgy is lehet kérdezni , hogy egy vallási példakép egyetértene vele, vagy mellé állna? Itt nem elméletekre gondolok, hanem a gyakorlatra.

De ezt mások erőltetik ránk?

Nem. Csak próbálkoznak. Mindenkinek a saját felelőssége, hogy mit kezd az „információkkal”, mindenkinek a saját felelőssége, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az életből. A tisztánlátó segít rávilágítani az életünk egy-egy részére, amit mi magunk nem látunk. De soha nem vállalhatja át a saját felelősségünket azzal, hogy vezet.

Találd meg azt, aki tiszta információval rendelkezik, nem azt, aki megy a hülyeséggel.