Mit tehetsz az ítélkezés ellen?

Az ítélkezés sok formában megjelenhet, például ha csak semlegesen elmondod a véleményedet és azt kapod, hogy rosszindulatú vagy. De az ítélkezés legtöbbször nem rólad szól.

ítélkezésAki ítélkezik, az a saját véleményein, szűrőin keresztül látja a világot és úgy reagál. Mindenki rendelkezik ezzel a szűrővel, de a kérdés, hogy mennyire tartjuk fontosnak a véleményünket, mennyire hisszük el, hogy valóságos. Mert nem az.

Az életben önmagában soha nem lenne jelentősége annak, hogy ki mit gondol, ha nem emberi kapcsolatokról lenne szó. Onnan válik „véresen komollyá” a helyzet, ha a véleményhez kapcsolódik egy játszma, miszerint nyerhetünk, vagy veszthetünk. Természetesen azt jól megtanultuk, hogy csak egy nyertes és egy vesztes lehet.

Azt hozzá kell tenni, hogy az ítélkezés nem azt jelenti, ami a tiszta érzékelésen keresztül érkező információ, mint az, hogy valakinek milyen színű a haja. Az ítélet súlyos és megmásíthatatlan. Ha kiderül az ellentéte, akkor is ragaszkodunk hozzá.

Mit tehetsz? Van egy jó és egy rossz hírem az ítélkezés kapcsán.

A rossz az, hogy semmit. Próbáltad már befolyásolni, hogy az emberek mit gondoljanak rólad? Bevált? Ugye, hogy nem. Ez egy végtelen időt és erőt felemésztő próbálkozás, hiszen ha valaki ítéletet hozott, akkor azt nehéz megváltoztatni.

Amikor küzdesz a véleménye ellen, ellenállást tanúsítasz. Ez pedig azt az érzést váltja ki benne, hogy igaza van. Ha ezt megpróbálod, szembesülhetsz azzal, hogy ez a verzió hiábavaló.

A jó hír pedig az, hogy semmit sem tehetsz ellene. Ez így nem hangzik túl jól, de csak azért, mert azt tanultuk, hogy mindig küzdeni kell. Ha kell, ha nem. Ezt a helyzetet pont nem lehet erővel megoldani.

Neked nem kell tenned semmit, hiszen az ítélet nem rólad szól. Ha nem állsz ellen, hanem hagyod, hogy az egész csak keresztüláramoljon rajtad, mintha átlátszó lennél. Ilyenkor az ítélkezés abbamarad, mert nincs jelzés a másik felé, hogy betalált és nyert.

Amikor felmerül valami veled szemben, egyszerűen mondd magadban, hogy „Köszönöm”.

Gyakorlást igényel, hiszen az idegrendszerünkbe van drótozva a védekezés, de ezek szavak, amik ellen harcolnánk. Ne arra használd, hogy visszabántsd az illetőt, vagy magasabb rendűséget mutass. Idővel egyre könnyedebben fogod érezni magad, hiszen egyre kevesebb terhed lesz.