Hogyan győzhetsz egy vitában?

Rengeteg alkalommal vitatkoztál már másokkal és próbáltál valamit elmagyarázni, de éppen csak nem voltak képesek megérteni, hogy igazad van. Hogyan győzhetsz? Tényleg igazad van? És neki?

faust-1291070_640A vitákban hányszor volt, hogy sikerült meggyőzni a másikat? Nem érti… Akkor elkezdünk hangosabban, tagoltabban beszélni, hogy megértse. Ha így sem sikerül meggyőzni, hogy a mi igazunk az egyetlen szent és sérthetetlen igazság, akkor el lehet kezdeni személyeskedni, esetleg firtatni, hogy valamiért rosszabb mint mi – akár oda nem illő témakörökben (mint az az érv, hogy az én apukám erősebb, mint a tied ) – ezért is tudjuk jobban.

Ez soha nem működött. Legfeljebb a másik fél beadta a derekát, hogy ne fajuljanak el a dolgok, de ez minden, csak nem meggyőzés.

A média imád ilyen tüzeket gerjeszteni, hiszen az emberi elme úgy van felépítve, hogy a negatív dolgok sokkal nagyobb figyelmet kapnak, mint a pozitívak. Az, hogy minden rendben van, nem hír, de ha valami kiderül valakiről, arra hatalmas az érdeklődés. Ezzel nincs semmi baj, emberi természet. Akkor lesz probléma, amikor kereszteshadjárat indul a témában.

Igazából rossz ez az én győzök – te vesztesz megközelítés.

Ha megoldást szeretnél, a legfontosabb, hogy megértsd, hogy a másik számára az a valóság.Nem az az elsődleges fontosságú, hogy győzzek, hiszen emberek vagyunk, ugyanabban az életben, együtt kéne dolgoznunk, nem egymás ellen. Ha egyenlő félként tudod kezelni azt, akivel beszélsz, lehetséges, hogy sikerül közös nevezőre jutni, persze csak ha nem az a fontos, hogy győzzél.

Az, hogy számodra mi az igazság, azok a tanult dolgok, hiedelmek is befolyásolják, amik akár nem tudatosan felmerülnek egy-egy vita során. Erre pont azok a felbukkanó érzelmek a bizonyíték, ami belülről motivál, hogy nehogy veszítsünk. Egyfajta szűrőn keresztül látjuk a világot és ez a szűrő korlátoz minket abban, hogy megérthessük a vitapartnerünket és abban is, hogy megértethessük magunkat vele.

A lényeg, hogy megtanulj érzelmi terhektől mentesen kommunikálni. Ebben segíthet, ha el tudod engedni azokat a tanult félelmeket, haragot és hasonló negatív érzelmeket, amik a tiszta kommunikációt akadályozzák.

Azt, hogy hogyan válhatsz szabaddá és még sok az életedet megkönnyítő módszeren túl egy használati utasítást kapsz az érzelmeidhez – mindezt megtanulhatod az Elengedés Módszertana tanfolyamon:
http://www.tobbminttudat.hu/tanfolyam/elengedes-modszertana-tanfolyam-2/