A szorongás elengedése

Többféle „megoldás” létezik a szorongás átmeneti feloldására. A drogoktól kezdve a tüneteket elnyomó pirulákig, amikkel szemben ugyanúgy tolerancia alakulhat ki. Ezért csak idő kérdése, hogy mikor kell az adagot növelni.

conceived-as-1112455_640Másrészt a szorongást függőségre cserélni nem szerencsés, hiszen ha úgy alakul, hogy nem tudunk hozzájutni a gyógyszerekhez, újra szembe kell nézni a szorongással.

Az igazi megoldás a szabadság felé kell, hogy vezessen.

A szorongás egy komplex minta, ami valójában egyszerű érzelmekből, energiákból áll, de többrétegű, és ez a több réteg olyan gondolkodást, látásmódot ad, ami alkalmanként csak megerősíti , hibásan alátámasztja saját magát, a mintát.

Például amikor egy gyerek olyan helyzetbe kerül, hogy a gátlásai miatt nem tud megfelelni egy baráti társaságnak, ilyenkor a gátlásossága erősödhet és valószínű, hogy kudarcként éli meg. Ez pedig hozzáadhat a mintához egy réteget, ami a szorongás.

A mintákat tanulhatjuk szüleinktől, vagy a környezetünktől, de szerencsére a szorongás kezeléséhez nem szükséges tudni, hogy a probléma honnan ered. Mert sokszor hiába értjük meg kognitív módon, hogy hogyan történtek a múltban a vélhetőleg kiváltó események, nem tudjuk megoldani a problémát a gondolkodás szintjén. Hiszen a gondolkodást az érzelmek befolyásolják.

Amint azt hisszük, hogy megoldottuk a szorongást csupán gondolkodással, kellemetlen meglepetésben lehet részünk, amikor az érzelmek újra megjelennek. Azért is, mert a szorongásnak nincs igazából tárgya.

Mi a megoldás?

A minták egymásra rétegzett érzelmekből épülnek fel, legalábbis azok tartják fent, ezért a probléma magjához a rétegek elengedésével lehet közelebb kerülni. Ami szerencse, hogy egy-egy érzelem elengedése sokszor nem csak egy réteget jelent, hanem többet is

A rétegeket, amikor feloldjuk, elengedjük, lehet, hogy felsejlik egy-egy emlék, de legtöbbször nem olyasmi, amire számítottunk volna, vagy logikus lenne. Inkább sok olyasmi szokott felmerülni, amit nem tartottunk volna fontosnak. Ha egyáltalán.

Ahogy a szorongás, pánikbetegség feloldásához első lépésben paradox módon el kell fogadni, hogy történhet velünk ilyesmi. Az elfogadás nem beletörődés, hanem egy más nézőpontba helyezés.

Azzal, hogy elfogadjuk, megengedjük, hogy történhet velünk ilyesmi, kiveszi a képletből azt az érzelmet, ami támogatja a szorongást vagy a pánikot. Ne akarjunk elmenekülni előle. Valamint ne érezzük magunkat kevesebbnek vagy hibásnak ezekért az érzésekért. Emberi dolog.

Az előbbiek alapján sokan voltak, akik arról számoltak be, hogy amint az elfogadást gyakorolták a problémájukkal szemben, egyre kevesebbszer fordult elő roham. Egyre kevesebbszer tört rájuk a szorongás, vagy a pánik.

Ilyenkor az elengedés segít a rétegeket tovább hámozni. A gyakorlat azt mutatja, hogy sokkal gyorsabban változás érhető el, mint az elvárható lenne. Mellékhatásként annak, aki a szorongását akár részben elengedi, az élete többi részén is pozitív változás tapasztalható.

Azt, hogy hogyan oldhatod a szorongásodat és még sok az életedet megkönnyítő módszeren túl egy használati utasítást kapsz az érzelmeidhez – megtanulhatod az Elengedés Módszertana tanfolyamon:
http://www.tobbminttudat.hu/tanfolyam/elengedes-modszertana-tanfolyam-2/