Tudod, mi mindennek állsz ellen?

A történelemórán az tanultuk, hogy az ellenállás jó. Vajon a saját életünkben is hasznos?

Az ellenállással szembesülünk minden alkalommal, amikor felbukkannak a „nekem ne mondják meg”, vagy az „én soha” és a hasonló mondatok. Sokszor nem csak a szavak, gondolatok szintjén jelenik meg, hanem a testben érezhető, szorító érzés formájában is.

Tűnhet úgy, hogy ezek az érzések megvédenek a kellemetlen helyzetektől. De az ellenálláshoz kapcsolódó tanult reakciók legtöbbször nem valós információra épülnek, így elég kevés ilyen helyzet akad. Mondhatni nincs is. Az ellenállás olyan, mint az autó a behúzott kézifékkel. Nem tudunk vele száguldozni, ezért nem veszélyes, viszont nem is jutunk vele sehová.

Amikor valamin változtatni szeretnénk, például megszabadulni egy szokásunktól, vagy a munkahelyünkön töltött idő kínszenvedés és ha kérnek valamit, akkor az maga a pokol. Az ellenállás miatt.

Mit lehet tenni? Van, hogy erőt veszünk magunkon és megtesszük, amit megkövetel a haza, de ez nem mindig működik. Az ellenállást is el lehet engedni. Küzdelem nélkül.

Következzen egy gyakorlat, ami megmutatja, hogy miről is van szó.
Szánj rá legalább egy napot, és figyelj oda az érzésekre, amiket a testedben érzel amik megjelennek, miközben részt veszel a mindennapokban, például amikor Tv-ben a híreket nézed, csekket fizetsz be, vagy valakivel beszélgetsz.

Észreveheted, hogy bizonyos témáknál a tested védekező pozíciót vesz fel, bizonyos pontokon (legtöbbször gyomortájékon, vagy a mellkasban) megjelenik egy szorító érzés, vagy összehúzódás.

A feladat annyi, hogy mindenféle kommentálás és ítélkezés nélkül figyeld meg azt az érzést, vagy érzelmet, amit éppen érzel. Ne akarj megszabadulni tőle. Csak legyél együtt vele.

Azt fogod észrevenni, hogy ha adsz neki egy kis időt, a szorítás engedni kezd, és azt is észreveheted, hogy ez egy eltúlzott reakció sokszor nem is valóságos helyzetekre.

Ahogy folytatod a gyakorlást észreveheted, hogy olyan dolgok is felkavarják az ellenállást, amire nem gondoltál volna. Például a pénz, aminek azért állnak sokan ellen, mert félnek mások ítéleteitől.

Az Elengedés Módszertana tanfolyamon bővebben meg tudom mutatni, hogy hogyan tudod az ellenállást és a negatív érzelmeket egyszerűen, még hatékonyabban és könnyedén elengedni.

A tanfolyam részletei:
http://www.tobbminttudat.hu/?p=129

Az Elengedés Módszertanáról:
http://www.tobbminttudat.hu/?p=66