Teljesen kikészültél?

Van egy biztos módszer arra, hogy magadhoz térj, ha ideges vagy, vagy ha félsz, ha kikészültél valamitől.

fist-bump-933916_640Az egész lényege az, hogy hol a figyelmed, mire fókuszálsz? Ha megfigyeled magad és azt veszed észre, hogy valamin aggódsz, vagy valamin bosszankodsz, soha nem a testeden belül van a fókusz, hanem kint, valahol teljesen máshol. Mielőtt erre azt mondanád, hogy de az normális – nos, ki kell, hogy ábrándítsalak, mert nem az.

Az, hogy a testeden kívül van a figyelmed, nem vagy jelen, nem azt jelenti, hogy az érzékszerveidet nem használhatod, sőt – minél tudatosabban használod azokat, annál inkább a jelenben tudsz lenni. A lényeg, hogy te, aki figyelsz, a testeden belülről legyél tanúja a körülötted zajló történéseknek. Amint kiugrik a figyelmed – az, ahonnan figyelsz, a testeden kívülre, már nem is tudsz teljesen békében lenni, vagy az adott helyzetben részt venni.

A nyelvünk utal rá, hogy amikor félsz, akkor csak félig vagy itt. Az, amitől félsz, a legtöbbször csak valamilyen helyzet elképzelése, hogy mi történhet. De semmiképpen sem a valóság. Itt, most.

A megoldás az, hogy befelé figyelsz, a testeden belülre, vagy a légzésedre, ahogy ki és belélegzel. Amikor befelé figyelsz, vagy inkább belülről, onnan, ahol vagy igazából, teljesen más képet fest a világ. Nem koncepciókban gondolkozol

Sokszor elhangzik, hogy „ne gondolkozz”, ezt nem tartom célravezetőnek, mert a gondolatok áramlanak, és ez így természetes. Nem kell, hogy megállítsd az elméd – az erőlködés önmagában több feszültséget és frusztrációt eredményezhet. Van olyan, hogy csend lesz az ember fejében, de legtöbbször ez egy folyamat eredménye, ami azoknak az érzelmeknek és energiáknak az elengedése, amik a gondolatokat hajtják.

Amikor elkalandozol, kívül van a figyelmed, egyszerűen csak húzd vissza belülre a figyelmedet, anélkül, hogy kommentálnád vagy esetleg elítélnéd magad érte.

Ez abba a természetes állapotba visz, ahol normális esetben létezel. Ahol békében vagy és összhangban az egész világgal. Nincs okod félni vagy bosszankodni.

Az, hogy odafigyelsz, nem csak gyakorlatként használható, hanem életmódként is, hiszen a nyugodt figyelem, a jelenlét az alapállapotunk. Minden más csak egy eltérülés az alapállapottól.